Min families klimaaftryk

2020-08-24

Min og hele familiens mærkesag er Klima & Miljø. I takt med at vores forståelse for de problematikker og udfordringer vi som indbyggere på planeten Jorden står overfor er steget, har vi forsøgt at tilpasse vores liv og hverdag efter at mindske vores ressourceforbrug og værne om natur og nærmiljø i de handlinger vi gør til daglig.

Helt konkrete tiltag hertil er:

  • Vi spiser på egen matrikkel en pescetarisk kost; (dvs. uden kød foruden fisk) rent klimamæssigt er det (at nedsætte sit kødforbrug) en af de bedste ting man som forbruger kan gøre for at nedsætte sit CO2-aftryk.
  • Næsten alt vi køber er genbrug; tøj, sko, møbler, legetøj og baby/børne-udstyr. Og når vi køber nyt prøver vi så vidt muligt at gå efter varer af høj kvalitet og/eller der er produceret under forsvarlige og miljørigtige forhold.
  • På trods af at vi har en benzinbil, prioriterer jeg at bruge offentlig transport (cykel+tog) til arbejde, selvom det ikke er lige så bekvemt, og at der i hvert fald ikke er nogen økonomisk gevinst mod at tage bilen.
  • Vi tager ikke på flyrejser. Foruden mine rejseaktiviteter i forbindelse med mit arbejde, har vi kun været på én flyrejse imens vi har kendt hinanden (5 år). (Det var til Spanien i 2017; en rejse vi med nutidens briller havde fravalgt til fordel for andre rejseformer og rejsemål.)

Vi er tilgengæld overhovedet ikke i mål når man ser på:

  • Vi bor i et hus der hverken har vandopsamling, solceller på taget, eller en særlig høj energimærkning. Det er et traditionelt parcelhus som en dag, ligesom resten af vores samfunds traditionelle byggeri fra sidste halvdel 1900-tallet og frem, er et affaldsmareridt.
  • Vi er langt fra selvforsynende (foruden jordbær i juni og tomater i august overhovedet ikke) og er på den måde afhængig af at en betragtelig mængde madvarer der skal pakkes i plastik og fragtes over både små og store afstande.
  • Vi har en benzinbil, og selvom vi ikke bruger den til daglig pendling må den stadig udgøre en stor del af vores klimabelastning. Vi håber naturligvis en dag ikke langt ude i fremtiden at kunne udskifte den med en elbil, eller hvis man kan få familielivet til at gå op, helt at droppe bilen.

Der er sikkert også andre ting end hvad jeg nævner her som vi kunne gøre for at leve mere bæredygtigt. Det er en proces jeg tror vil vare hele livet. Derudover har vi også drømme for fremtiden der rimer på bæredygtigt byggeri, som jeg håber vi kan indfri --- og indenfor en overskuelig årrække. Men dét tror jeg fortjener sit helt eget indlæg...

Denne lille artikel kradser kun i overfladen på dette tema, og det er klart at der er mange flere nuancer og overvejelser bag de udsagn der er trykt her på siden. Og så berører vi jo kun her dét vi i familien selv gør og ikke gør for at tackle klimakrisen. Men tænker jeg at vi som samfund burde gøre anderledes? Hvad er det at vi burde kræve af vores politikkere og beslutningstagere i industrien? Fortsættelse følger...