Min første modeljernbane

2021-09-16

Se nu er vi på sporet af noget ganske interessant! Herhjemme har efterhånden i flere uger været undtagelsestilstand; jeg har i al fald ikke haft meget andet på hjernen end Spor og baner, lokomotiver og modeltoge, modelbaner og deslige. Her til aften kom så min første succesoplevelse, som jeg skal komme ind på om lidt, men feberen er nok i virkeligheden rejst efter en lidt tilfældig tilmelding til et særlig arrangement på lørdag: Modeltogs-Messen 2021 i Vamdrup.

Min svigerfar har længe fra tid til anden bragt tanken op om opførsel af en modelbane med tog; naturligvis til glæde for børnebørnene, som er den evige undskyldning, men vel nok mest af alt til glæde for svigersønnen? Snakken er så taget til på det seneste, og med en modeltogsmesse i horisonten, hvor vi for alvor kan bese mulighederne helt tæt på, har jeg fundet det naturligt at tage et kig i relevant litteratur om emnet. Det har desværre haft den konsekvens at jeg er gået i stå med Dune lige over midtvejs; og dén var ellers drønspændende og hæsblæsende læsning! Den skal jeg nok få genoptaget, når den værste togfeber har lagt sig, og jeg kommer ind i en lidt mere stabil periode.

Men tilbage til det med togene! Min dejlige hustru vil nok ikke betegne mig som typen der kaster sig hovedkuls ud i enhver udfordring; jeg kan godt lide at gøre lidt research og læse lidt op på et givet emne, inden jeg springer ud i det. Og ligeså har det vel været her. Til en start, har jeg bl.a. læst en 10-12 numre af det fantastiske modeljernbaneblad Spor og Baner (Model og virkelighed), anført af den skarpe og alvidende Flemming Søeborg, der som hovedfokus beretter om modelbaner og -toge, men også beskæftiger sig med deres forbilleder og jerbanehistorie i det hele taget. Selvom jeg stadig er absolut novice ud i toge, har det været ganske lærerigt og umådeligt fascinerende at træde ind i denne verden hvor et tog ikke bare er et tog! Bladene har jeg naturligvis lånt på biblioteket; fantastisk at man kan gå derned og låne tidligere udgaver. Dét er jeg utroligt taknemmelig for.

SPOR OG BANER: Model eller virkelighed

Dertil har jeg også læst særligt op på anlæg af modelbane til kørsel med modeltoge i almindelighed. Foruden at have trawlet internettet tyndt, samt kigget timevis af Youtube, så har jeg også læst den meget fine introduktion for begyndere til emnet: "Modeltog" af Rolf Sylvester-Hvid og Jes Buusmann. Den kommer godt omkring alt (hvad jeg forestiller mig) at man bør vide før man går igang med denne spændende hobby. Da jeg selv er ny på banen, så kan jeg nok først om nogle år give en rigtig anmeldelse af bogen, og komme ind på om den så rent faktisk har været en god introduktion.

Modeltog: Rolf Sylvester-Hvid og Jes Buusmann

The One and Only, eller?

I går havde jeg så en meget særlig oplevelse. Jeg pendler normalt 3 dage om ugen til Odense fra Kolding, og tager naturligvis toget. I de mere end 3 år jeg har færdes på strækningen har jeg dog ikke rigtig lagt mærke til hvad jeg rent faktisk kørte i. Jo, et DSB tog selvfølgelig, men hvad mere? Det forekommer mig nu komplet pinligt, så selvom jeg vel egentlig godt kunne påtage mig lidt togpral (et fremragende antonym til flyskam, som Flemming Søeborg har introduceret mig til), er jeg altså alligevel endt ud i en form for togskam. Men tilbage på sporet; denne tidlige onsdage morgen, et par minutter over seks vel at mærke (!), kom et rødt tog mig i møde, hvor jeg normalt mødes af hvad der ligner et af de hvide IC3 tog. Begejstringen er stor, og jeg fumler lidt med kameraet, men får taget dette knivskarpe billede:

_Ikke_ MF5051!

Efter indstigningen googler jeg mig frem til at det må være selveste MF5051 og dets tilhørende vogne jeg sidder i; det eneste af DSB's 96 IC3 toge der er malet rødt og kaldes "The One and Only". Det blev sådan efter at toget var blevet grundigt restroreret efter en brand der opstod i toget for nogle år tilbage. Da jeg kommer til Odense, stiger jeg ud med mobilen fremme til at tage flere billeder af de togstammen med den flotte bemaling. Men der går det så op for mig, at jeg ikke har siddet i MF5051. Det var sågar slet ikke et IC3-tog! I stedet var der tale om et rødt IR4-tog! Forvirrengen var total, for jeg har ikke noget sted kunne finde information rød bemaling af IR4-togene. IR4-togene er iøvrigt en elektrificeret udgave af IC3-togene, som jo er diesel-drevne. At jeg var kørt på el hele vejen var naturligvis en fantastisk overraskelse for mig, men jeg kunne stadig godt tænke mig svar på hvor mange IR4 toge der er røde; er der ligeledes også kun ét rødt IR4 tog?

ER2031 Litrering på ER2031 IR4 i rødt og hvidt

Min togskam kommer sig nu af, at jeg faktisk ikke ved hvorvidt jeg normalt har kørt med IC3-toge eller IR4 toge... Det har vel nok været en blanding tænker jeg? I hvert fald kører DSB med begge dele både side om side, men sågar også i samme togstamme; det lagde jeg nemlig mærke til i Odense om eftermiddagen, hvor jeg så et IR4-tog koblet sammen med et IC3-togsæt. Jeg ser nu frem til på mandag, og alle dage frem, at lægge grundigt mærke til, altid, hvilket tog jeg rent faktisk kører med. Det er iøvrigt ret let at kende forskel. IC3-togene er litreret med MF (altså lokomotiverne der driver hele toget), medens at IR4-togene er litreret med ER. Ellers kan man også i nogle dele af landet bruge udelukkelsesmetoden; kører man således fx nord for Fredericia kan det næppe være et IR4-tog, for her er mig bekendt ingen af jernbanerne endnu elektrificeret. Padborg-Lunderskov-Kolding-Fredericia-Odense-København er elektrificeret, ligesom S-togsnetværket, samt Esbjerg-Lunderskov også er elektrificeret, m.fl. Få det fulde overblik her: bane.dk: Få overblikket over elektrificeringen.

Den første modeljernbane

Men nu skal vi frem til dét der sker på jernbanen. I dette tilfælde modeljernbanen. For nylig i forbindelse med at mine forældre flyttede fra mit barndomshjem, overtog jeg alt hvad de havde stående på loftet af mit gamle skrammel—men altså også bl.a. min fars gamle modeltogssæt. Jeg fik det allerede i hænde af min Farmor da jeg var barn, men husker aldrig at have kørt med det. Da jeg fandt det frem igen for nogle uger siden fandt jeg ud af hvad der muligvis har været årsagen; når jeg satte lokomtiverne på skinnerne og satte strøm til skete der absolut intet. Dertil mangler der også en rigtig transformer; en sådan må være gået tabt. Men et 9V batteri kan dog udgøre en midlertidig strømforsyning.

LIMA H0 modeltogsæt Defekte lokomotiver Det fungerende Lima ranger lokomotiv

Jeg har siden læst mig frem til at det sæt jeg har arvet ligger kvalitetsmæssigt et sted imellem legetøj og rigtigt modeltog, så det er øjensynligt en del af forklaringen på det. Læg dertil at det primært har været hengemt på et loft og i en kælder mere eller mindre siden min far var dreng, så i hvert fald 30, måske 40 år. Så hvis jeg kan få liv i det, er jo egentlig ganske imponerende.

Med et multimeter i hånden fik jeg analyseret mig nærmere frem til at 2 ud af de 3 lokomotiver slet ikke kunne køre, men at det tredje kunne, omend ret dårligt. Årsagen var dog primært et ganske ringe strømoptag fra skinnerne. Præcis hvad det er ved jeg ikke, men der er en form for belægning eller urenhed på skinnerne der virker isolerende, og altså forhindrer strømmen i at passere fra skinnerne og op igennem togets hjul til den motor der driver dem. Efter en del google-søgninger og at have set flere YouTube videoer om "Track cleaning", hvoraf flere var direkte uenige om hvilke metoder man kan anvende og hvilke man bestemt ikke bør anvende, besluttede jeg mig for at prøve noget.

Jeg prøvede således:

  1. At gnubbe / slibe skinnerne med en træklods.
  2. Vaske med Isopropanol (eller Isopropylalkohol). (NB!: læs grundigt på etiketten om korrekt anvendelse!)

Jeg anvendte Isopropanolen både på skinnerne, men skilte også lokomotivet og dens motor ad og rensede enkeltdelene, samt hjulene. Det virkede en smule, men slet ikke nok til at toget kunne køre rundt på skinnerne; resultatet blev blot at der var nogle steder på banen hvor toget lige kunne køre af sig selv i et par cm før det stoppede.

Mit sidste håb var derfor at prøve med en gummi pudseklods fra Roco...

Felderbanen i Bramdrupdam, Kolding

Jeg fandt frem til at min lokale modeltogs-pusher er Felderbanen, beliggende i Bramdrupdam, Kolding. Så jeg tog Isak, min ældste søn, med i bilen derud. Han er efterhånden blevet en stor Gods- og passagertogsentusiast, og det var der heller ingen der var i tvivl om da vi kom ind i butikken. Lidt svært var det at koncentrere sig om de mange fantastisk flotte modeller der var til salg og udstilling i butikken; jeg måtte hele tiden være på vagt og se til at begejstringen ikke løb helt af med den 3-årige: nok se, men ikke røre—heldigvis var de fineste, mest detaljerede (og dyreste!) modeller sikret bag tykke glaslåger, og vi kom ud af butikken igen uden at måtte betale for andet end pudseklodsen fra Roco!

Pudseklods fra ROCO

Det er helt sikkert ikke sidste gang jeg besøger den fine butik, og det glæder mig at der også var meget brugt materiel at finde;dog ikke noget der kunne købes for en slik, men det var så også næsten kun skiltene i mange tilfælde, der afslørede at der var tale om brugte lokomotiver og vogne, for fine og flotte var de.

Success eller fiasko?

Nå, tilbage til restoreringen; at anvende pudseklodsen fra Roco, ja dét gjorde altså underværker. Da jeg pudsede den på skinnerne, kunne jeg straks se at de blev blank og fine der hvor jeg sleb. Jeg støvsugede de fine partikler fra "viskelæderet" væk, satte det lille ranger lokomotiv på skinnerne, og trykkede batteriet mod skinnerne: og resultatet var mageløst! Toget buldrede derudaf, rundt og rundt og rundt. Straks gik jeg igang med at samle den største bane der kunne være på spisebordet, og jeg vovede mig ud i et enkelt sporskifte! Jeg har naturligvis foreviget kørslen i levende billeder herunder.

Sikken en fantastisk dag og aften det blev. Jeg har fået smag for mere, og er ikke i tvivl om, at jeg snarligt må igang med at bygge en rigtig modelbane fra bunden. Den foreløbige plan er at blive enige om projektets omfang med min Svigerfar, finde frem til og blive enige om (ikke mindst) præcis hvad vi vil og hvordan det skal udformes. Der er mange valg at foretage, og jeg har efterhånden set mange forskellige måder at gribe hobbyen an på. Vi skal bare have fundet den perron og det tog vi skal med...