Palleprojekter

2020-09-14

Paller kan være et rigtig spændende materiale til mange projekter, da det ofte kan erhverves billigt eller gratis, hvis man er heldig. Så heldig har jeg selv været, idet jeg har haft mulighed for at hente en del paller gratis i mit nærområde. Men hvad kan man så lave? Her kommer lidt billeder og tekst fra nogle af mine seneste projekter der måske kan fungere som inspiration? (Evt. bare til hvad du i hvert fald ikke skal lave?)

Hvilke paller kan man bruge?

Før du læser videre om palleprojekter her på siden, så synes jeg det er vigtigt at nævne, at ikke alle paller er ens! Nogle bliver brugt til at fragte ting man ikke har lyst til at komme i nærheden af, og andre er behandlet med kemi. Hvis du er i tvivl om pallens renhed, så vil jeg anbefale dig ikke at bruge den, og skaffe dig af med den på forsvarlig vis.

Man kan på nogle paller se hvordan de er behandlet og anden information (fx hvor de kommer fra) via et særligt mærke. Kig efter "IPPC"-symbolet, og vær særligt opmærksom på at der ikke står fx "MB" på; det står for "Methyl Bromide" og betyder at træet er behandlet. Det er giftigt.

Generelt skal man gå efter de paller hvorpå der står "HT"; det står for "heat treated", og betyder blot at træet er varmebehandlet. Det er paller der burde være sikre at bruge.

Men inden du selv bruger paller til dine projekter, så vil jeg kraftigt anbefale dig at bekræfte denne information andetsteds, så du er bedre rustet til at vælge den rigtige palle til dit formål.

Du kan bl.a. læse mere her:

  1. ISPM 15
  2. Ultimate Guide To Pallet Markings
  3. Is My Wood Pallet Safe for Reuse – Learn How to Know?

TLDR; vælg paller hvorpå der står "HT". Gå langt uden om paller hvorpå der står "MB". Læs mere fra (andre) pålidelige kilder om paller og mærkningsordningen.

Haveredskabsopbevaring

I sommers fik vi nok af bunken af haveredskaber der lå som halvkogt spaghetti henne i det ene hjørne af vores garage/værksted. Så jeg besluttede mig for at lave et ophæng til de fleste af redskaberne af noget af det palletræ vi havde liggende. Se og bedøm selv her: Haveredskabsopbevaring.

Tumlingens ægsamlerskammel

Vores ældste søn, lurendrejeren Isak, elsker at hente æg ved hønsene, og gå forsigtigt ind med dem til æggebakken. Men hans Far har monteret æggekassen uden for rækkevidde (delvist bevidst!), så dertil måtte jo gøres noget (ikke mindst for vore rygges skyld): en skammel var oplagt at få på banen. Tjek den ud her: Tumlingens ægsamlerskammel

Hønsehuset

Men hvad kom først: høn(sehuset) eller æg(samlerskamlen)? Ingen brug for spoileralert; dét må du selv gætte dig til. Men én ting er sikkert; du, min kære læser, skal forkæles! Her kommer beretningen som et visuelt vægtapet supleret med lidt opklarende ord i sætninger, om opførslen af forårets monument: vore skønne faverolles' permanente bolig. Dén kan du finde lige her: Projekt Hønsehus.

Conclusio

Paller ér spændende at arbejde med; primært fordi de er meget prisvenlige; for det kan (varierer meget fra palle til palle) en del arbejde blot at skille dem ad; og så er de sjældent lavet af kerneved a la Quercus Robur... Men tilgengæld kan en god høvl (evt. en lækker Stanley No. 4) gøre underværker... Jeg håber at bevise det i en ikke så fjern fremtid!